Moderesa till USA

Efter att ha varit anställd som butikschef i en välkänd klädkedja här i Sverige så skulle alla vi butikschefer tillsammans med regionschefer och annan ledning åka på studieresa till USA. Det är vad alla ser fram emot varje år eftersom det är en årlig händelse. Tydligen så är det olika länder och städer varje år och de har besökt allt från Reykjavik på Island till Köpenhamn i Danmark och Tokyo i Japan.

Den här gången skulle vi först besöka New York för att kolla in modet där och sedan vidare till Miami för att kolla hur modeläget var där. Sedan skulle vi jämföra skillnader och låta oss inspireras. Under hela resan skulle vi även få uppgifter att lösa i de team vi blivit indelade i. Första pris var en weekendresa till London under modeveckan där. Så gissa om alla var taggade på att tävla.

Kul på flyg

Jag är inte så jätteroad av att flyga långt men faktiskt så var det inte så illa nu, anledningen är wifi. När det nu finns wifi på såna långa flygningar så kan man ju när man ledsnat på de filmer flygbolaget erbjuder, surfa lite eller roa sig på annats sätt med mobil eller surfplatta. På det sättet kunde jag döda lite tid på Instagram, och när jag var less på det så kände jag för lite spänning så jag spelade lite på Empire, Poker stars och Chess. Flygningen blev mycket roligare så och plötsligt landade vi i USA och Newark.

Redan när jag klev ut till ankomsthallen så kände jag mig hemma, det var som att komma hem. Känslan, stämningen, doften, ja allt bara passade mig direkt. New York och modedesign går hand i hand. New york är modedesignindustrins huvudstad. Ungefär 30 stadsdelar i hjärtat av Midtown Manhattan, upptas av New Yorks berömda modedistrikt med massor av butiker.

Modeveckan

När du funderar på de vidsträckta effekterna av alla beslut som fattats där, är det anmärkningsvärt att så mycket kreativitet kan koncentreras i det här lilla området. Med betoning på konst och kulturell mångfald erbjuder New York mycket för att inspirera nuvarande och framtida modesymboler. Detta episentrum av amerikanskt och globalt mode är hem för några av de största aktörerna inom modebranschen.

Från Marc Jacobs till Tom Ford till Vera Wang har många av modedesigners har huvudkontor i New York City. Om du planerar att delta på en av deras Fashion Weeks, här är var du kan se.

Mercedes-Benz Fashion Week i februari och september är avgörande tider i New York-modedesignkalendern. Formgivare från hela världen samlas för att visa sina kollektioner för den kommande säsongen på Mercedes Benz Fashion Week.

Modehandlare och inköpare, författare, fotografer, kändisar och socialister deltar i dessa utställningar. Deras åsikter påverkar i hög grad vilka nya mönster som kommer att bli tillgängliga för allmänheten och vilka stilar som kommer att bli populära.

Design och annat

MADE Fashion Week belyser nya och rutinerade ansikten från New Yorks modescen. Till exempel brukar Gareth Pugh, en banbrytande Londonbaserad designer som integrerar uppslukande liveuppträdande i sina shower, visa sig där. Formgivare är inte de enda invånarna på banan under modeveckan. Staden engagerar sig också, håller kulturevenemang, öppna museum och konstgalleriutställningar, performancekonst och live-musikshower. Från Lincoln Center till The Museum på FIT till Broadway, lyser New Yorks mode- och kulturliv.

Om man inte kan delta, men ändå vill titta, är Twitter, Google Lightbox, FashionWeek Online och andra webbplatser och sociala medieappar tillgängliga för att transportera dig till Big Apples stora vecka. Allt detta fick vi lära oss under de studiebesök vi gjorde.

FashionWeek

Klädval

Vad gör då New York City till världens modehuvudstad? New York ligger i framkant när det gäller modeinnovation och det är här som modeidéer slår rot och trender definieras. Enligt NYCEDC är New York City platsen där allt inom mode händer, och där det händer först. Det rapporteras också att New York City har mer än av 5 000 modebransch-showrooms, mer än någon annan stad i världen. Staden är i mitten av modet och erbjuder oöverträffade tillgångar som en stor pool av kreativa talanger, detaljhandelsutrymmen på mycket trafikerade platser och fler huvudkontor för modedesigner och modeförsäljare än någon annan stad i landet.

Vi fick för övrigt även en lektion i hur man bör packa inför en resa till New York, kanske lite väl sent eftersom vi redan var där…men det var ändå väldigt intressant. Du kommer att gå mycket mer än du skulle göra hemma, så ta med ett bra par gymnastikskor, stövlar eller sköna skor som du kan gå mil i. Klackar, även om de är vackra, är ett misstag om du inte är van vid att bära dem regelbundet i timmar.

Människor bär mycket svart. Det är inget fel med andra färger, men stereotypen är bara lite tråkigt. Som sagt, känn dig fri att bära vad du vill. Mode i New York är känt av en anledning, så njut av det. Vi har USAs bästa shopping, så om du glömmer att ta med något lovar jag att du kommer att kunna hitta det där. New York har riktiga säsonger, så det är kallt på vintern, löjligt fuktigt på sommaren och ganska perfekt i september till april.