Kända svenska varumärken

Sverige har flera stora varumärken både ute i världen men naturligtvis också på hemmaplan. Som ett ganska litet land ute i den stora världen så har Sverige alltid levererat strata varumärken. Sverige är också det land som ofta vinner priser för på reklam och varumärke strategi. I artikeln kommer man att ta upp några av Sveriges absolut största varumärken. Och dem är många.

Från IKEA till Folksam

Sveriges Rolls Royce när det kommer till varumärke är IKEA. Någon närmare presentation men IKEA ligger nästan alltid som nummer ett i olika undersökningar när det kommer till vilket varumärke som man anser är störst men också det varumärke som ligger svenskarna till hjärtat. Den ganska enkla loggan är känd internationellt. IKEA gör ingen överdriven reklam för sina produkter, man vet helt enkelt vad IKEA står för. Och det måste vara varje copywriters dröm, att skapa ett varumärke där det knappt behövs någon reklam eller marknadsföring.

Ett annat varumärke som inte heller behöver någon större presentation är Volvo. Bilar med säkerhet tänker många och mycket riktigt stämmer det ofta. Man bygger bra bilar där fokus är säkerhet. Ett av svenskarnas absolut varmaste varumärken men Volvo är också ett stort varumärke internationellt sätt.

ICA är den största aktören på den svenska daglivshandeln och det finns knappt någon som inte känner till ICA eller vad man står för. Bolaget som har funnits i ca 80 år är en självklar plats när det kommer till inköp av mat och andra varor. ICAs logga är rät enkel men väldigt igenkänd. ICA känns väldigt svenskt, utan någon större lyx utan rätt lagom med alla dem varor man behöver till ett bra pris. Ett av världens största företag inom mode är det svenska HM. HM finns i dem flesta länder runt om i världens och har skapat ett vasst varumärke som både hemma i Sverige men också internationellt ses som något positivt.

Snygga, funktionella kläder till ett bra pris. Varumärket har höjt ytterligare efter att man började samarbeta med olika designers och fick då n något upphöjd status och man kan idag se stora kändisar som bär något av HM:s plagg vilket är ett bra betyg för varumärket. Folksam är hela Sveriges försäkringsbolag. Som kanske det äldsta men framför allt största försäkringsbolag så är Folksam ett av Sveriges största varumärke. Folksam fick en stämpel av folklighet då det faktiskt var dess medlemmar som tillsammans ägde Folksam. Under uppbyggnaden av folkhemmet så var Folksam helt rätt i tiden. Idag finns det naturligtvis en hel del andra aktörer men Folksam ses ändå som något som är urtypiskt svenskt och positivt.

Electrolux är en annan svensk klassiker som idag är världens största försäljare av hushållsapparater. Electrolux har alltid levererat kvalitet och har skapat ett varumärke som andas trygga, snygga och hållbara produkter. Då Electrolux är ett globalt bolag så stärker det varumärket ytterligare.

Dom flesta svenskar har någon gång rest med flygbolaget SAS. SAS storhetstid var under 60–80-talet då bolaget gick som en raket. Man var en pionjär inom flera områden och SAS precis som mång andra produkter andades säkerhet och det kan väl vara rätt relevant när det gäller ett flygbolag. SAS är fortfarande ett av dem absolut starkaste svenska varumärken.